Despre noi


Scurtă descriere

Comunitatea Los Santos Roleplay reprezintă o comunitate virtuală românească de roleplay axată pe platformele jocurilor Grand Theft Auto.

Comunitatea Los Santos Roleplay a luat naștere din pasiunea pentru roleplay și din dorința de a pune la dispoziția jucătorilor un mediu cât mai propice, matur și de lungă durată în care aceștia să facă roleplay. Ne dorim să oferim un mediu cât mai plăcut tuturor celor care doresc să facă roleplay la standarde cât mai înalte, într-o atmosferă relaxată și prietenoasă în care scopul și satisfacția supremă este distracția și bunăstarea.

Prin intermediul acestui proiect ne dorim să ridicăm, la nivel național, standardele existente în materie de roleplay în cadrul platformelor pe care activăm și să oferim o alternativă viabilă în sfera comunităților de roleplay.

Scurt istoric

Proiectul comunității Los Santos Roleplay a luat naștere încă din anul 2014, atunci când a fost lansat pentru prima oară ca și concept pe piața românească de Multi Theft Auto.

În data de 6 decembrie 2016, comunitatea a fost deschisă în mod oficial de către Diaz și Michael, alături de benzema100, Louie și Raulito, ca urmare a potențialului văzut de către aceștia în cadrul comunității românești de MTA.

De-a lungul timpului, comunitatea a continuat să își îmbunătățească constant serviciile și sistemele oferite membrilor în așa fel încât să devină un punct de reper în domeniul de roleplay.

În prezent, comunitatea se află într-un proces amplu de reorganizare care vizează cu precădere platformele GTA.

SA-MP vs. MTA 🥊

Ce anume ne-a motivat să alegem platforma MTA și nu SA-MP? Cum se diferențiază acestea și care este mai bună?

Am întocmit un tabel comparativ cu plusurile și minusurile fiecărei platforme, tocmai pentru a evidenția aspectele care ne-au făcut să alegem MTA.
Această listă nu este exhaustivă și suntem bucuroși să o completăm cu propuneri de criterii obiective.

Criteriu de comparație SA-MP MTA
Open source
Dezvoltare activă
Limbaje de programare Pawno Lua 5.1
CEF integrat
Shaders integrat (Efecte HLSL .fx custom)
Anti-cheat integrat
Map editor integrat
Voice chat integrat
Max players 1000 4096
Fake players (Boți)
Animații custom sincronizate
Alocare de modele custom
Custom IMG containers
Sincronizare generală (sync/desync) Instabilă Stabilă
Framerate fixes integrat În lucru
Discord RPC integrat
Localizare standard Engleză 42 limbi

Mituri comune despre MTA 🔮

De-a lungul timpului, am auzit numeroase opinii cu privire la platforma Multi Theft Auto.

Majoritatea acestor opinii au provenit fie din partea unor persoane care nu au încercat vreodată platforma, fie din partea celor care, deși au încercat platforma, au nimerit pe comunități slab calitative.

Pentru a încerca să punem capăt speculațiilor și preconcepțiilor privind această platformă, am decis să răspundem la câteva dintre cele mai populare mituri, având totodată speranța că în acest fel vom putea convinge cât mai multe persoane că platforma MTA este cu adevărat una superioară atunci când este folosită în concordanță cu așteptările jucătorilor.

Aceste mituri nu reprezintă o listă exhaustivă și suntem bucuroși să o completăm cu propunerile voastre.
Răspunsurile și explicațiile aparțin strict autorului și nu reprezintă un punct de vedere oficial al platformei MTA.


🛸 Mit #1: MTA este potrivit numai pentru moduri de joc tip race, deathmatch, freeroam, RPG, nici vorbă de Roleplay.

Multi Theft Auto este o platformă performantă și complexă, care prin caracteristicile sale facilitează foarte multe moduri și stiluri de joc.
La nivel internațional, platforma a atras numeroși pasionați de freeroam, race, deathmatch, RPG și alte asemenea moduri de joc.
Totuși, nici partea de roleplay nu a fost neglijată, motiv pentru care există și au existat numeroase comunități internaționale și regionale care se bucură de o popularitate grozavă.

Dar în România? Ei bine, dacă comunitățile din alte țări pot face roleplay pe MTA la standardele hard-roleplay găsite pe SA-MP, fiți siguri că acest lucru este posibil și la noi.
Vezi următorul mit în care discutăm mai multe despre problemele existente și cum ne dorim să le remediem prin intermediul proiectului nostru.
🔮 Mit #2: Pe MTA-ul românesc nu se poate face sau nu ai cu cine face roleplay la standardele SA-MP. E plin de servere RPG deghizate în Hard RP.

În prezent, în comunitatea românească, există numeroase servere care se prezintă ca fiind Hard Roleplay, dar în realitate sunt pline de moduri, prost optimizate și nu aduc cu nimic din ceea ce știm că înseamnă un server profesionist de hard roleplay.

Totuși, există și excepții, cum ar fi comunitatea noastră prin care ne dorim să oferim standardele și profesionalismul unui server de hard-roleplay, așa cum se găsește pe SA-MP, însă într-un cadru modern și extins, așa cum ne permit funcționalitățile de pe platforma MTA. Descoperă mai multe despre proiectul nostru aici.
🛸 Mit #3: Nu joc pe MTA deoarece nu vreau să îmi umplu calculatorul de moduri, iar descărcarea e oricum mare și lentă. Toate serverele sunt așa.

Încă de la început (și de ceva timp, la fel ca pe SA-MP 0.3DL), fiecare server a avut libertatea de a modifica și adăuga după bunul plac mașini, obiecte, skin-uri etc.
La fel ca și pe SA-MP, aceste modificări trebuie descărcate și stocate de către fiecare jucător în parte. Acestor modificări se adaugă resursele clientside, necesare pentru funcționarea respectivului server. Toate acestea se descarcă o singură dată, la prima conectare pe server. Evident, atunci când se introduc lucruri noi, doar acelea sunt descărcate și, de regulă, au cantități reduse.

Fiecare comunitate este unică în felul ei și își gestionează resursele & modificările după cum consideră potrivit. Aceasta este o alegere pe care o face fiecare server în parte și nu este o regulă ca toate comunitățile să aibă o grămadă de modificări impuse jucătorilor. Există servere care nu țin cont de optimizări, spațiu de stocare etc. și decid să schimbe tot ceea ce se poate schimba, de obicei cu moduri high-poly. Dar există și servere care nu aduc modificări sau, cum este și în cazul comunității noastre, decid să folosească modificări low-poly, lore-friendly, care de cele mai multe ori vin să completeze experiența de joc sau să repare diferite probleme rămase din jocul original.

Viteza de descărcare este iarăși o altă problemă, de obicei strâns legată de cantitatea mare ce trebuie descărcată. Din nou, la fel ca și pe SA-MP, descărcarea fișierelor cache se realizează la o viteză determinată de mai mulți factori care țin atât de server, cât și de jucătorul în sine. Serviciul de găzduire și tehnologiile folosite de server joacă un rol important, dar la fel joacă și viteza de internet a celui care descarcă respectivul cache. Multe comunități, precum și comunitatea noastră, oferă posibilități alternative pentru descărcarea cache-ului din afara platformei, tocmai din dorința de a reduce timpii de așteptare.
🔮 Mit #4: Platforma MTA este dificil de instalat și utilizat.

Chiar deloc. Instalarea durează cel mult 2 minute și se face simplu & rapid, la fel și actualizarea atunci când se lansează versiuni noi.
Ca orice lucru nou, poate exista o perioadă de acomodare, însă utilizarea platformei este intuitivă și nu diferă foarte mult față de SA-MP, așa că acomodarea se face de cele mai multe ori rapid și fără mari probleme.
🛸 Mit #5: Pe MTA nu am posibilitatea de a juca cu propriile mele moduri. Nu pot să-mi fac jocul așa cum doresc. Nu există un modloader pe care să îl folosesc!

Vești bune! Pe comunitatea noastră ai posibilitatea de a folosi propriile tale moduri de vehicule, arme și skin-uri, atâta timp cât acestea respectă regulamentul de joc.

De-a lungul timpului, am primit nenumărate impresii din partea multor jucători cu privire la inconveniența de a nu putea utiliza propriile moduri de joc atât pe platforma MTA, cât și implicit pe comunitatea noastră.

ModLoader este un sistem existent pe comunitatea noastră care își propune să replice funcționalități ale renumitului Mod Loader utilizat în comunitățile de SA-MP și nu numai.
În prezent, acest sistem permite jucătorilor următoarele:
  • înlocuirea tuturor fișierelor standard pentru skin-uri, vehicule și arme, fără modificarea fișierelor de joc (ex. gta3.img) originale;
  • posibilitatea de a adăuga/înlătura modificări ad-hoc, în mod dinamic, fără a fi necesară repornirea jocului sau reconectarea pe server;
  • fiecare jucător își poate adăuga propriile modificări pe care doar acesta le vede - acest lucru asigură următoarele:
    • restul jucătorilor nu mai sunt obligați să descarce modificări de joc opționale, pe care poate nu își doresc să le folosească;
    • volumul de descărcare inițială se reduce deoarece prezența modificărilor opționale nu mai este necesară la nivel de server.
Află mai multe despre acest sistem și cum îl poți folosi din documentația oficială pe care o găsești aici.